• Без рубрики, Різне

    Види конденсаторів, які типи конденсаторів існують?

    13.04.2017

    Види та характеристики конденсаторів

    Конденсатори широко застосовуються в електронних, радіотехнічних пристроях і приладах. Вони по кількості та ємності в електронних схемах може різнитися, але вони є практично скрізь. Настільки широке використання приладів пояснюється тим, що в схемах такі пристрої можуть виконувати різні функції і завдання.

    Види конденсаторів, які типи конденсаторів існують?

    В першу чергу, конденсатори використовуються у фільтрах різних стабілізаторів і випрямлячів напруги. крім того, з їх допомогою здійснюється передача сигналу між каскадами, працюють високочастотні і низькочастотні фільтри, підбирається частота коливань і інтервали витримки часу на різних генераторах. Щоб краще розібратися в особливостях і застосування таких пристроїв, слід детально розібрати існуючі типи і характеристики конденсаторів.

    Характеристики і параметри

    Види конденсаторів, які типи конденсаторів існують?

    Вичерпну інформацію про тип та технічні характеристики конденсатора будь-який користувач може отримати на корпусі пристрою, де також іноді вказується виробник приладу і дата його виготовлення.

    Найважливішим параметром будь-якого конденсатора є його номінальна ємність. Правила позначення номіналу ємності описуються в діючих нормативах Госту. Відповідно до положень Дсту, номінальна ємність конденсаторів до 9999 пФ позначається на схемах без вказівки одиниці вимірювання. Ємність пристроїв номіналом понад 9999 пФ і до 9999 мкФ позначається на схемах із зазначенням одиниці виміру. Наступна характеристика, вказується на корпусі пристрою – допустиме відхилення від номінальних значень.

    Другий за важливістю величиною конденсатора є його номінальна напруга. Вони можуть бути призначені для роботи в мережах з різною напругою: від 5 до 1000 В і більше. Фахівці рекомендують вибирати пристрої з запасом по номінальному напрузі. Використання пристроїв низького номіналу може призводити до виникнення пробоїв діелектрика і виходу з ладу приладів.

    Інші параметри вважаються додатковими і не завжди важливими, тому на деяких корпусах пристроїв опис може обмежуватися ємністю і номінальною напругою. Якщо додаткові технічні характеристики вказані, то на корпусі можна знайти також робочу температуру пристрою, номінальний робочий струм та інші дані.

    Слід враховувати також, що представлені сьогодні на ринку конденсатори можуть бути трифазними і однофазними, призначеними для зовнішньої або внутрішньої установки.

    Які типи конденсаторів бувають?

    Види конденсаторів, які типи конденсаторів існують?

    Існують різні варіанти класифікації конденсаторів, що використовуються в електронних схемах. Найчастіше такі пристрої поділяють на типи по виду використовуваного в них діелектрика. За особливостями діелектрика можна виділити наступні типи:

    • з рідкими діелектриками.
    • вакуумні, у яких відсутня діелектрик.
    • з твердим органічним діелектриком.
    • з газовим діелектриком.
    • електролітичні або оксид-напівпровідникові з электрлитом або оксидним металевим шаром.
    • з твердим неорганічним діелектриком.

    Другий варіант класифікації – по імовірності коливання величини ємності. За цією характеристикою можна виділити наступні пристрої:

    • Змінні – які можуть змінювати ємність з-за впливу напруги або температурних умов.
    • Постійні – величина ємності не змінюється протягом терміну служби.
    • Підстроювальні – із змінною ємністю, що використовуються для періодичного чи разового підстроювання схем.

    Види конденсаторів, які типи конденсаторів існують?

    У сфері експлуатації всі конденсатори поділяються на такі типи:

    • Низьковольтні, що використовуються в мережах з малим напругою.
    • Високовольтні, що застосовуються в мережах високої напруги.
    • Імпульсні – здатні виділяти короткостроковий імпульс.
    • Пускові – для стартового запуску електричного мотора.
    • Помехоподавляющие.

    Існують і інші класи за сферами застосування, але на практиці вони зустрічаються вкрай рідко.

    У таблиці нижче представлені найбільш поширені конденсатори та їх позначення на схемах.

    Види конденсаторів, які типи конденсаторів існують?

    Короткий опис статті: які бувають конденсатори

    Джерело: Види конденсаторів — які типи конденсаторів існують?

    Також ви можете прочитати